Zacznijmy od tego, że śniadanie to mój ulubiony posiłek. W tygodniu zazwyczaj jemy owsiankę, której przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, za to w weekendy , gdy nikomu nigdzie się nie spieszy, przygotowujemy jajecznicę, kanapki, naleśniki albo placuszki. I te sobotnie i niedzielne śniadania lubię najbardziej.
Dzisiaj podzielę się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na placuszki owsiano-kokosowe z bananem i borówkami (składniki są na około 12 sztuk).
- 100 g płatków owsianych
- 250 g kefiru (ja używam Pilos)
- 1 jajko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pokrojony banan i borówki
Płatki owsiane zmielić. Dodać wiórki kokosowe, kefir, jajko i zmiksować. Dodać pokrojonego banana i borówki, delikatnie wymieszać (jeśli ciasto chwilę postoi i zgęstnieje dodajcie więcej kefiru). Smażyć z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju.
Podawać z owocami, masłem orzechowym, serkiem waniliowym lub twarożkiem z miodem.
Smacznego! I byle do weekendu 😉




2 komentarze
płatki owsiane zmielone zupełnie na mąkę czy większe kawałki? bo zastanawiam się czy mielić czy dodać po prostu mąkę owsianą
ja mielę w Thermomixie, więc wychodzi praktycznie mąka 🙂 Jeśli zostawiam większe kawałki płatków, to po dodaniu płynów ciasto odstawiam na chwilę, żeby te płatki namokły.